Към основното съдържание

Реклами в социалните мрежи: как да увеличите възвръщаемостта от инвестициите (ROI) (част 2)

В предишната статия ви запознахме с няколко основни практични съвета как да увеличите възвръщаемостта от инвестициите си чрез реклами в социалните мрежи. Ще ви предложим още 5 препоръки, които да прилагате, за оптимизирате максимално рекламните си кампании.

  1. Използване на А/Б тестове – това е ефективен метод, който ви помага да проверите при какъв вариант на рекламното послание, то резонира най-добре с избраната от вас аудитория. Това може да включва разлики в:

Заглавия

Визуални елементи (цветове, шрифт, изображение)

Разположение на призивите за действие (CTA)

Сегментиране на аудиторията

Различни рекламни формати (карусел, единично изображение, видео)

  1. Адаптиране на рекламите спрямо представянето

При пускането на една реклама, е необходимо да бъде проследено в реално време – услуга, предоставяна от повечето платформи, нейното представяне и дали поставените цели се изпълняват. Ключовите метрики за следене са:

Честота на кликванията (CTR) – представлява броят кликвания, които рекламата получава, разделен на броя на показванията й

Средната цена на действие (CPA) – изчислява се като общата цена на реализациите се разделя на общия брой реализации

  1. Оптимизиране на мобилната версия

Според редица официални статистики, преобладаващата част от конверсиите се извършват от потребители, използващи мобилни устройства. Това се дължи на факта, че преобладаващата част от потребителите на социалните мрежи имат достъп до платформите чрез телефоните си. Затова и трябва да сте напълно сигурни, че мобилната версия на Вашия сайт е оптимизирана. Може да го постигнете като:

Използвате вертикални формати за видеореклама, които заемат повече пространство на екрана на телефона

Уверете се, че лендинг страниците са удобни за мобилни устройства и се зареждат бързо. Ако зареждането се случва бавно или лендинг страницата не е добре проектирана, е малко вероятно потребителите да извършат конверсия

  1. Използване на ефекта от социалното доказателство

В днешно време, предвид нарастването на конкуренцията, е все по-трудно за бизнесите да спечелят доверието на потребителите, особено когато се опитват да заемат пазарни позиции сред утвърдени брандове. Един от най-ефикасните методи за това е ефектът на социалното доказателство – когато потребители оставят ревюта, тестимониъли и коментари. Това увеличава кредибилността на рекламата и шансът таргетираните потребители да извършат поръчка. Обмислете да добавите елементи като:

Оценки със звезди или откъси от рецензии

Снимки или видеа на потребители, които реално използват продукта

Ангажиране на подходящи инфлуенсъри, които използват продукта

  1. Максимално използване на рекламните функции в социалните медии

Платформите предлагат различни разширени функции, които помагат да увеличите ефективността от рекламите. Например:

Платформите Facebook или Instagram позволяват създаването на сходни аудитории (Lookalike Audiences), насочени към потребители, чиито интереси са сходни с тези на досегашните Ви клиенти

График на рекламите: Пускайте рекламите в пиковите часове, в които целевата Ви аудитория е най-ефективна

Проследяване на реализациите: Необходимо е да проследявате реализациите, за да измервате тяхната ефективност, т.е. дали постигате предварително поставените цели като стимулиране на продажбите, увеличаване на взаимодействието и ангажираността.

Определянето на ясни и измерими цели, отличното познаване на целевата аудитория, както и създаването на ефективни рекламни кампании с правилни послания, са в основата на повишаването на възвръщаемостта от инвестициите (ROI). Екипът на дигитална агенция Nexus може да Ви помогне да изградите ефективно присъствието си онлайн и да постигнете желаните резултати.

Наемете ни сега

Nexus Digital | Дигитална агенция
гр. София
Имейл: contact.nexusdigital@gmail.com
Телефон: 0890547777