Към основното съдържание

Защо добрият дизайн на уебсайта е важен за е-комерс

Една от основните задачи преди да стартирате своя бизнес, е да имате ясна концепция за дизайна на вашия уебсайт. Това е от фундаментално значение за тези от Вас, които възнамеряват да се занимават с е-комерс (e-commerce) или бизнеси за електронна търговия. Уебсайтът е витрината на Вашия магазин, следователно добрият дизайн е от критична важност за вашия успех. При добре проектиран уебсайт, Вие ще направите не само страхотно първо впечатление на клиентите, но и ще превърнете пазаруването в положително преживяване, което ще накара потребителите да препоръчват Вашия магазин и да се завръщат в уебсайта. В тази статия ще Ви предложим и няколко практични съвета как да го постигнете.

  1. Значението на първото впечатление

Българската поговорка “По дрехите посрещат, по ума изпращат” може да се отнесе в пълна степен за дизайна на уебсайта. Както вече споменахме, добрият дизайн е ключов за успеха на един бизнес. Дизайнът е първото взаимодействие, което потенциалните клиенти осъществят с вашия бранд. Затова имайте предвид – според проучвания потребителите формират мнение за уебсайта за не повече от 0,05 секунди. Ако сайтът изглежда остарял, претрупан е с ненужна информация и навигацията е затруднена, Вие рискувате да изгубите този потребител. При изчистен сайт, с модерна и професионална визия, Вие предизвиквате усещане за надеждност. Така насърчавате потребителите да прекарат повече време на сайта и да разгледат портфолиото с предлаганите от Вас продукти.

 

  1. Потребителско преживяване

Не е достатъчно да създадете уебсайт, който да бъде единствено визуално привлекателен. Нужно е и да създадете предпоставки за отлично потребителско преживяване, което се отнася до това колко лесна и интуитивна е навигацията в сайта, намирането на продукти и извършването на действия като правене на покупка или абониране за бюлетин. Какво да имате предвид, за да го постигнете:

Навигация: Улеснете потребителите да намират това, което търсят, като подредите продуктите в ясни категории и предоставите функция за търсене.

Продуктови страници: Те трябва да бъдат информативни, лесни за четене и визуално привлекателни. Използвайте висококачествени изображения, подробни описания и отзиви от клиенти.

Процес на плащане: Ако процесът е сложен, потребителите може да изоставят продуктите в кошницата и да не завършат поръчката си. Затова предлагайте множество възможности за плащане във възможно най-малко стъпки.

 

 

  1. Оптимизация за мобилни устройства

По-голямата част от трафика към един сайт идва от мобилно устройство. Следователно е напълно задължително мобилната версия на Вашия уебсайт да бъде оптимизирана. Добрият дизайн на уебсайт гарантира, че Вашият сайт за електронна търговия функционира безпроблемно на всички устройства, включително настолни компютри, таблети и смартфони. Мобилната оптимизация включва повече от просто свиване на сайта ви за настолни компютри, за да пасне на по-малки екрани – изисква адаптивен дизайн (респонсив дизайн), който коригира елементи като навигация, изображения и текст, за да осигури безпроблемно изживяване на всяко устройство. Забележка: Имайте предвид, че потребителите на мобилни устройства са по-нетърпеливи и ако сайтът зарежда бавно, може да ги изгубите. Може да използвате мрежа за доставка на съдържанието (CDN), за да подобрите времето за зареждане.

 

 

  1. Бърза скорост на зареждане

Скоростта за зареждане е важна за всички устройства, които потребителите използват за достъп до Вашия сайт. Сайт, който се зарежда бързо, не само осигурява по-добро потребителско преживяване, но също така подобрява класирането в търсачката, тъй като скоростта на зареждане е фактор за класиране в алгоритъма на Google. Затова:

Проверете дали всички страници са индексирани в Google и има ли проблем с тяхното зареждане

Оптимизирайте изображенията: Компресирайте изображенията, без това да е за сметка на качеството, за да намалите времето за зареждане

Намаляване на HTTP заявките: Намалете броя на елементите на всяка страница, за да минимизирате заявките към сървъра

Възползвайте се от кеширането на браузъра: Може да съхранявате статични файлове като изображения и шрифтове в кеша на браузъра, така че времето за зареждане на една страница за завръщащи се на Вашия сайт потребители, да бъде по-бързо

  1. Спечелете доверието на потребителите

При е-комерс бизнесите, потребителите споделят чувствителна информация като детайли за банковите си карти и адрес, затова чрез дизайна на уебсайта трябва да се постараете да спечелите тяхното доверие. Как да го постигнете:

Професионална естетика: Както вече отбелязахме, при изчистен и модерен дизайн изпращате сигнал към потребителите, че сайтът Ви е надежден.

Функции за сигурност: Показвайте значки за доверие, SSL сертификати и икони за сигурност на видно място, за да уверите клиентите, че техните данни са защитени

Ясна форма за контакт: Включете данни за контакт и дори функции за чат на живо, за да покажете, че Вашият бизнес е достъпен за потребителите, когато се нуждаят от помощ

Отзиви и препоръки на клиенти: Включването на социални доказателства, като коментари от други потребители и препоръки, изгражда доверие и насърчава колебаещите се клиенти да завършат покупката

  1. Оптимизация за конверсия

Основната задача на електронните бизнеси е да конвертират потребителите, тоест да ги убедят да извършат покупка. Уебсайтовете за е-комерс трябва да поставят на стратегически места ключови елементи като изображения на продукти, CTA (призиви към действие) и промоционални банери, за да привлекат вниманието на потребителите и да стимулират резултатите. Предлагаме Ви и няколко съвета как да го постигнете:

  1. Създайте ясно видими призиви към действие: използвайте удебелени и контрастни цветове за CTA бутони като „Купете сега“ или „Добавяне в количката“. Уверете се, че тези бутони се открояват на страницата и са лесни за намиране
  2. Позициониране на продуктите: поставете вашите най-продавани или най-популярни продукти на началната страница или страниците с категории, за да привлечете вниманието
  3. Минимално разсейване: поддържайте продуктовите страници чисти и фокусирани, с минимално разсейване, което може да отклони вниманието на потребителите от завършване на покупка

  1. SEO оптимизация и добър дизайн: печеливша комбинация

Добрият дизайн не се отнася само до това, което потребителите виждат – той също така влияе върху начина, по който търсачките класират Вашия уебсайт. Ако сайтът Ви за електронна търговия е оптимизиран за SEO, то Вие ще привличате повече органичен трафик и ще намалите разходите за реклама.

Това са няколко практични съвета, които може да използвате при избора на дизайн за Вашия е-комерс бизнес. Екипът на дигитална агенция Nexus е с доказана експертиза при изработването на уебсайтове с отличен дизайн, лесна навигация и гарантирано положително потребителско преживяване. Mоже да разчитате на нашата помощ, за да изградите ефективно присъствие онлайн и да постигнете желаните резултати.

Заявете своя уебсайт сега

Nexus Digital | Дигитална агенция
гр. София
Имейл: contact.nexusdigital@gmail.com
Телефон: 0890547777